fbpx
elenfrdegaites
Τηλ.: 210.64.50.513
Δευ-Παρ.: 08:00 - 18:00
 x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Συχνές ερωτήσεις - Άδειες Λειτουργίας Καταστημάτων

ποια καταστηματα θεωρουνται υγειονομικου ενδιαφεροντοσ;

Ως Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος λογίζονται αυτά στα οποία γίνεται παρασκευή ή/και διάθεση ή διανομή ή εμπορία ή αποθήκευση ή συντή­ρηση τροφίμων και ποτών, καθώς και τα καταστήματα προσφοράς υπηρεσιών, εξαιτίας των οποίων μπορεί να προκληθεί βλάβη στη δημόσια υγεία, όπως αναλυτικά αναφέρονται στις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, όπως για παράδειγμα αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, ψητοπωλεία, υπεραγορές τροφίμων, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία, κάβες, καταστήματα τυροκομίας, σφολιατοειδών, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, αναψυχής, εστιατόρια, μπαρ, ουζερί, αναψυκτήρια, κυλικεία, καφενεία-καφετέριες, κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης χεριών-ποδιών, εργαστήρια tattoo και διάφορες συναφείς δραστηριότητες

τι είναι η γνωστοποιηση;

Γνωστοποίηση ονομάζεται η διαδικασία αδειοδότησης των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο οι αρμόδιες εποπτικές αρχές ενημερώνονται από τον φορέα μιας οικονομικής δραστηριότητας για την έναρξη εγκατάστασης ή/και λειτουργίας της δραστηριότητάς του και για οποιαδήποτε μεταβολή σχετικά με αυτήν. Η Γνωστοποίηση υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα “Notify Business” αφού πρώτα έχει εξασφαλιστεί η «Βεβαίωση Εγκατάστασης» από τον αρμόδιο Δήμο, που ουσιαστικά αποτελεί την έγκριση του Δήμου για την εγκατάσταση της επιχείρησης στη συγκεκριμένη θέση.

ποτε πρεπει να υποβαλλεται γνωστοποιηση;

Γνωστοποίηση υποβάλλεται όταν μια οικονομική δραστηριότητα, που πληροί τις νόμιμες απαιτήσεις λειτουργίας της εγκατάστασης, είναι καθόλα έτοιμη να ξεκινήσει τη δραστηριότητά της.

ποια είναι η διαδικασια για την υποβολη της γνωστοποιησησ;

Αρχικά διερευνείται το κατά πόσο επιτρέπεται η εγκατάσταση του συγκεκριμένου καταστήματος στη συγκεκριμένη θέση από άποψης επιτρεπόμενων Χρήσεων Γης της περιοχής, το αν το ακίνητο είναι νομίμως υφιστάμενο ή έχει αυθαιρεσίες οι οποίες θα πρέπει να τακτοποιηθούν, αν ο χώρος θεωρείται «κύριας χρήσης» κι όχι βοηθητικής (όπως π.χ. αποθήκη), κι αν επιτρέπεται η συγκεκριμένη χρήση του από τον Κανονισμό της Πολυκατοικίας στην οποία βρίσκεται.
Στη συνέχεια εκδίδεται Βεβαίωση Εγκατάστασης από τον αρμόδιο Δήμο εντός 15 ημερών από την ημερομηνία της αίτησης, στη συνέχεια πληρώνεται το αντίστοιχο Παράβολο (185,00 ευρώ για συνήθεις περιπτώσεις Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, ποσό που διαφοροποιείται στα super market ανάλογα με το εμβαδόν) και τέλος (εντός πέντε (5) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της Βεβαίωσης Εγκατάστασης) υποβάλλεται ηλεκτρονικά η Γνωστοποίηση στο σύστημα “Notify Business”, μέσω συμπλήρωσης ειδικής φόρμας δήλωσης όλων των στοιχείων της επιχείρησης.

πωσ γινεται η εγγραφη στο συστημα για την υποβολη της γνωστοποιησησ;

Κάθε φορέας δραστηριότητας, που επιθυμεί να υποβάλει γνωστοποίηση για την εκκίνηση λειτουργίας της εγκατάστασης, εγγράφεται στο σύστημα μέσω των κωδικών που χρησιμοποιεί για την εισαγωγή στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (taxisNet).

σε ποιεσ περιπτωσεισ απαιτειται γνωστοποιηση μεταβολων (αλλαγων) των δηλωθεντων στοιχειων της επιχειρησησ και πωσ γινεται η μεταβολη;

Σε περίπτωση μεταβολής οποιουδήποτε στοιχείου της δραστηριότητας (αλλαγή επωνυμίας, μεταβίβαση σε άλλο φορέα, προσθαφαιρέσεις ΚΑΔ, αλλαγή εμβαδού καταστήματος κλπ) που έχει γνωστοποιηθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις διατηρείται ο μοναδικός αριθμός της γνωστοποίησης. Σε περίπτωση μεταβολής του τόπου άσκησης της δραστηριότητας, δεν πρόκειται για μεταβολή στοιχείων γνωστοποίησης, αλλά απαιτείται υποβολή νέας γνωστοποίησης.
Η μεταβολή γίνεται ηλεκτρονικά με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και η υποβολή μιας νέας Γνωστοποίησης.

ποια είναι τα δικαιολογητικα που απαιτουνται από τον ενδιαφερομενο για να υποβληθει η γνωστοποιηση;

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση της Βεβαίωσης Εγκατάστασης από τον αρμόδιο Δήμο, που ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα για Γνωστοποίηση, είναι:
• Αίτηση (Παράρτημα «Α» από ΦΕΚ 1 723 Β’ / 2017) με αναγραφόμενα όλα τα στοιχεία της επιχείρησης καθώς και του ενδιαφερόμενου είτε αν πρόκειται για νομικό είτε για φυσικό πρόσωπο,
• Βεβαίωση Χρήσης Γης από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης,
• Υπεύθυνη Δήλωση του ενδιαφερόμενου που να δηλώνει ότι ο Κανονισμός της Πολυκατοικίας δεν απαγορεύει τη συγκεκριμένη χρήση στον χώρο που πρόκειται να εγκατασταθεί η επιχείρηση, ή Υπεύθυνη Δήλωση του ιδιοκτήτη του ακινήτου που να δηλώνει ότι δεν υφίσταται Κανονισμός Πολυκατοικίας.
• Απόσπασμα χάρτη Google που να απεικονίζει την ευρύτερη περιοχή του προς λειτουργία καταστήματος,
• Εξουσιοδότηση από τον ενδιαφερόμενο σε περίπτωση που η Αίτηση κατατίθεται στον Δήμο από άλλο πρόσωπο (μηχανικός, κλπ)
• Καταστατικό εταιρείας ή Βεβαίωση από το ΓΕΜΗ, σε περίπτωση που η επιχείρηση ανήκει σε νομικό πρόσωπο.

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.